Λ. ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ
Οικογένεια:
Retroviridae
Γένος:
Ογκοϊός τύπου C
Είδος:
Ιός λευχαιμίας της γάτας
Δείγμα:
Πλήρες αίμα, ορός, πλάσμα
Ανίχνευση:
Αντιγόνο FeLV
Ευαισθησία:
94,6%
Ειδικότητα:
91,7%
Χρόνος διεξαγωγής: τουλάχιστον 3 εβδομάδες
μετά τη μόλυνση
και επανάληψη μετά
από 16 εβδομάδες
Χρόνος ανάγνωσης:
10 min
•FIV-FeLV
•FIV-FeLV-Heartworm
Ο ιός της λ. λευχαιμίας στη γάτα προκαλεί ανοσοκαταστολή, μυελοκαταστολή, λευχαιμία και λέμφωμα με ποικιλία συμπτωμάτων.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Ο ιός μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με το σάλιο μολυσμένης γάτας που έρχεται σε επαφή με τους ορογόνους της μύτης και των οφθαλμών μιας άλλης γάτας όταν τρώνε μαζί κλπ. Επίσης, όταν ενοφθαλμιστεί το σάλιο κατά τη διάρκεια δαγκώματος. Σπανιότερα μεταδίδεται ιατρογενώς ή από τη μητέρα στο γατάκι (καθέτως). Ο ιός επιζεί ελάχιστα εκτός του ξενιστή. Αφού μπει στον οργανισμό, ο ιός θα πολλαπλασιαστεί στα επιχώρια λεμφογάγγλια και κατόπιν περνά στο αίμα, στο λεμφικό σύστημα όλου του οργανισμού (λεμφογάγγλια, σπλήνα, θύμο). Σε αυτό το στάδιο, σωστή αντίδραση του οργανισμού σταματά την εξέλιξη. Διαφορετικά ο ιός περνά στο μυελό των οστών και εξελίσσεται η νόσος.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ….
- Με το πρόγραμμα εμβολιασμών το νόσημα είναι υπό έλεγχο. Εμφανίζεται πιο συχνά σε σπίτια που έχουν πολλές γάτες και υιοθετούν αδέσποτα γατάκια.
- Τα τεστ που ανιχνεύουν ιικό αντιγόνο και όχι αντισώματα, δεν εμπλέκονται με τον εμβολιασμό ή με τη μητρική ανοσία. Το συγκεκριμένο τεστ ανιχνεύει την πρωτεΐνη p27. Στα εμβόλια χρησιμοποιούνται οι πρωτεΐνες gp70 και p15.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
- Τα τεστ IFA ανιχνεύουν ενεργό λοίμωξη, δηλαδή προσβολή του μυελού των οστών. Τα τεστ ELISA ανιχνεύουν αντιγοναιμία, δηλαδή είναι πιο ευαίσθητα. Η αντιγοναιμία όμως, δεν είναι απαραίτητο ότι θα εξελιχθεί σε νόσο, γιατί ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει ανοσολογικά και να υπάρξει αυτοϊαση ή λανθάνουσα φάση, η οποία δεν είναι μολύνουσα φάση.